Ataşatul şi Serviciul de Securitate Internă

Cooperarea polițienească Colonel (Jandarmerie) Hervé DAGES, Ataşat pentru Securitatea internă acreditat pentru Republica Moldova, cu resedința la București.

Ataşatul pe probleme de siguranţă internă

Ataşatul pe probleme de siguranţă internă conduce, în fiecare ambasadă a Franţei, delegaţia Serviciului de Cooperare Tehnică Internaţională de Poliţie (SCTIP) din cadrul Ministerului de Interne din Franţa.

Pentru a raţionaliza cooperarea poliţienească a Franţei în străinătate, poliţia şi jandarmeria au elaborat o instruire comună care vizează crearea unei reţele unice de siguranţă internă în străinătate. Acest dipozitiv permite ataşaţilor pe probleme de siguranţă internă care provin din cele două instituţii, poliţie şi jandarmerie, să reprezinte cele două forţe franceze de siguranţă internă pe lîngă ambasadorii şi partenerii străini. El permite căutarea unei complementarităţi în toate aspectele cooperării tehnice internaţionale, asigurarea siguranţei interne pe teritoriul naţional şi coordonarea eforturilor în străinătate.

Serviciul de securitate internă a SCTIP la Chișinău

Condusă de un colonel de jandarmerie, acest serviciu cu resedința la București și ai cărui membri sunt toți acreditați pentru Republica Moldova, cuprinde trei ofițeri de legatură : un ofiter de legatură al poliției naționale, însărcinat cu combaterea Traficului Ilegal de Stupefiante (OCRTIS) din cadrul Direcţiei Centrale a Poliţiei de Frontieră, un ofițer de legatura al direcției centrale a poliției de frontieră însarcinat cu dosarele de imigrare, precum și un ofițer de legatură al jandarmeriei naționale însărcinat cu chestiuni de criminalitate mobilă (în legatura cu OCLDI al sub-direcției poliției judiciare a Direcției Generale a Jandarmeriei Naționale).

Misiunea delegaţiei cuprinde două aspecte esenţiale: ea vizează dezvoltarea cooperării, atît instituţionale cît şi operaţionale dintre Franţa şi R.Moldova.

În materie instituţională, este vorba, în principal, de favorizarea legăturilor serviciilor franceze de poliţie şi de jandarmerie cu serviciile moldovenesti corespunzătoare prin acţiuni de cooperare organizate în Franţa sau în Moldova, finanţate de Ministerul francez de Afaceri Externe, în beneficiul membrilor forţelor de securitate ale ministerului Afacerilor Inerne a R.Moldova (MAI).

Această cooperare instituţională cuprinde şi activităţi de consiliere şi formare. Ea prilejuieşte, de asemenea, şi schimburi de informaţii în diverse sectoare prioritare pentru siguranţa internă.

În materie operaţională, delegaţia SCTIP contribuie la favorizarea schimburilor legate de chestiunile poliţieneşti şi la cetăţenii francezi sau moldoveni implicaţi în dosare judiciare.

Delegaţia furnizează, de asemenea, un ajutor substanţial anchetatorilor francezi puşi în situaţia de a se deplasa în R. Moldova în cadrul comisiilor rogatorii internaţionale organizate de către judecătorii de instrucţie francezi.

Coordonatele Atașatului pe probleme de sigurantă internă

- Colonel Hervé DAGES
Colonel de Jandarmerie
Courriel : herve.dages@diplomatie.gouv.fr
Tel. : 00 40 21 303 10 52
Fax : 00 40 21 303 10 83

Coordonatele ofițerilor de legatură acreditați în R.Moldova

- Dl Eric DELUY
Căpitan de poliție
Ofițer de legatură al poliției naționale
Tel : 00 40 21 303 10 50
Fax : 00 40 21 303 10 87

- Dl Patrice CAPDERROQUE
Brigadier de poliție
Ofițer de legatură pe probleme de Imigrare
Tel : 00 40 21 303 10 28
Fax : 00 40 21 303 10 37

- Dl Nicolas MONTAGNE
Cooperarea polițienească

Legături utile

- www.interieur.gouv.fr

- www.defense.gouv.fr/gendarmerie/

Dernière modification : 01/02/2016

Haut de page