Concertul de deschidere al celei de-a17-a editie a Festivalului International "Noptile pianistice din Moldova - Marea Neagra"

Cu ocazia Sărbătorii Muzicii / Fête de la musique, Ambasada Franței și Alianța Franceză vă invită la concertul de deschidere a celei de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional "Nopțile pianistice din Moldova - Marea Neagră", vineri, 21 iunie, la Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici".

Acest concert va pune accentul pe muzica clasică franceză cu lucrări ale lui Berlioz, Debussy, Franck și Saint-Saëns, interpretate de renumitul pianist Jonathan Benichou și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale sub conducerea dirijorului Grigore Moseico.

Intrarea la acest concert este liberă. Vă așteptăm numeroși !

Jonathan Benichou

Jonathan Benichou s-a născut la Nice, Franța în 1981. Începe să studieze pianul la vârsta de 6 ani, iar la 14 ani absolvește Conservatorul din orașul natal (cu medalie de aur) în clasa prof. Odile Poisson. Urmează Conservatorul de Muzică din Paris, în clasa prof. Jacques Rouvier, pe care îl absolvă în
2000. Își continuă instruirea postuniversitară la Mannes College din New York. În această perioadă
susține mai multe recitaluri pe cele mai prestigioase săli de concert din SUA, inclusiv Carnegie Hall din
New York.
Talentul tânărului pianist l-a impresionat pe însuși Mstislav Rostropovich, astfel încât, în
2004, obține o bursă din partea Fundației marelui muzician, urmând un curs de stagiere la Conservatorul din Moscova, în clasa prof. Vera Gornostaeva. În 2006, își perfecționează studiile muzicale la Conservatorul din Hamburg, Germania, în clasa prof. Grigory Gruzman.
Primele apariții publice ale pianistului au avut loc la vârsta de 10 ani. A susținut recitaluri de succes în Italia, Austria, Rusia, Germania, Elveția, România, Ucraina, Cehia, Polonia, Israel, Brazilia, SUA etc, participând permanent la numeroase festivaluri și concursuri internaționale din Franța, Italia, Elveția, SUA, la care a obținut diferite premii și distincții.
Repertoriul pianistului cuprinde cinci secole de muzică. Este pasionat de creația lui I. S. Bach și W. A. Mozart, totodată interpretează în premieră și lucrările compozitorilor contemporani
francezi.
Jonathan Benichou îmbrățișează cu succes și domeniul compoziției, fiind autorul muzicii de
film și continuând să exploreze idei noi, legate de diverse proiecte audiovizuale. În 2003,
pianistul, alături de Jan Oravietz și Dmitri Maslennikov, a înregistrat un disc cu Trio-urile lui
Dmitri Șostakovici și Olivier Greif, obținând pentru această înregistrare cinci distincții în
Franța și Germania. În 2009, pianistul a editat un CD cu creația lui Alexandr Skriabin,
înregistrare care, la fel, s-a învrednicit de cinci distincții.

Grigorii Moseico

Grigorii Moseico a absolvit Institutul de Arte din Chișinău în anul 1975, în clasa de flaut a prof. Filip Evtodienco. Paralel studiază în clasa de compoziție a prof. Vasile Zagorschi. Timp de 16 ani activează în calitate de concertmaistru (grupul de flauți) în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. De asemenea, a susținut numeroase concerte ca și solist (cu această orchestră), interpretând esențial compoziții muzicale moderne. A colaborat cu Orchestra de Cameră a Companiei Publice „Teleradio – Moldova”, realizând un șir de înregistrări audio. A creat numeroase aranjamente muzicale de diferite genuri (simfonice, camerale și simfo-jazz).
În 1998, Grigorii Moseico se stabilește la Tiraspol, iar din 1999, este prim-dirijor al Orchestrei Simfonice din Tiraspol. Numeroși artiști cu renume au susținut concerte cu această orchestră, printre care: Maria Bieșu, Vasilii Lanovoi (Moscova), Maxim Fedotov (Moscova), Alexandr Gureț (Kiev), Thomas Pandolfi (SUA), Néstor Torres (SUA), Pavel Miliucov (Rusia), Michel Bourdoncle (Franța), Cyril Huvé (Franța), Evelina Pitti (Franța), Jonathan Benichou (Franța), Nicolas Bourdoncle (Franța), ș.a.
În calitate de dirijor deține în repertoriu Simfoniile lui W.A.Mozart, L.van Beethoven, J. Haydn, F. Schubert, R. Schumann, F. Mendelssohn, P. Ceaikovski, ș.a.
Grigorii Moseico este fondatorul și organizatorul Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Primăvara muzicală a Transnistriei”, invitând soliști din diferite țări (Rusia, Ucraina, Grecia, România, Belarus, Israel). În 2019 a avut loc cea de a XII-a ediție a festivalului.

Programul concertului

Concert de muzica franceză

Hector Berlioz (1803–1869) : Uvertura « Corsarul »

Claude Debussy (1862–1918) : Nocturna nr.2 « Sărbători »

César Franck (1822-1890) : Variațiuni simfonice pentru pian și orchestră.
Solist : Jonathan Benichou (Franța)

Camille Saint-Saëns (1835–1921) : Samson și Dalila - Bacchanale

Camille Saint-Saëns (1835–1921) : Concertul nr.5 pentru pian și orchestră « L’Égyptien », op.103

Ultima actualizare pe 18 iunie 2019