Franța se angajează în domeniul protecției mediului în Moldova

În acest an de pregătire a Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climaterice, COP 21 de la Paris, diplomația franceză este din plin mobilizată pentru a obține un acord, în același timp realist și ambițios, în lupta contra încălzirii globale.

JPEG

Ambasada Franței în Republica Moldova relansează cooperarea bilaterală în acest domeniu. Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, la 5 iunie curent, Franța va fi partenerul Ministerului Mediului al Republicii Moldova în organizarea unei importante conferințe, care va avea loc la Palatul Republicii, și va răspunde principalelor mize în domeniul mediului în Moldova și la nivel global. Cinci subiecte importante vor sta la baza atelierelor particulare care vor permite un schimb de experiență între specialiștii moldoveni și străini : schimbările climaterice, eficiența energetică, gestionarea deșeurilor, protecția resurselor naturale și a solurilor, și educația ecologică.

Zece experți francezi din domeniul colectivităților locale, sectorului privat si reprezentanți ai ONG-urilor vor fi mobilizați pentru a-și aduce experiența și a începe lucrul asupra proiectelor concrete. Unii dintre ei activează deja în Moldova, și anume « Solidarité Eau Europe », fundația Veolia si grupul Lafarge. Este vorba despre un semnal puternic al disponibilității noastre în transmiterea experienței în favoarea Moldovei.

Această conferință va fi urmată, la 22 iunie curent, de vizita unei delegații a Ministerului francez al Ecologiei, Dezvoltării durabile și Energiei. De asemenea, doi elevi moldoveni, laureați ai concursului « Generație bilingvă » în domeniul schimbărilor climaterice, vor participa în luna iulie la săptămâna dezbaterilor în Franta, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe francez.

Abordarea franceză demonstrează lipsa de contradicții între protecția mediului și dezvoltarea economică, sectoarele mediului înconjurător (apa, deșeuri, energie etc), dimpotrivă, constituind legături potențiale de creștere, care ar putea atrage numeroși investitori străini.

Dernière modification : 18/06/2015

Haut de page