Intrevedere cu Președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ambasadorul Iurie Reniță

Intrevedere cu Președintele Comisiei parlamentare politică externă și (...)

Președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ambasadorul Iurie Reniță, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, Pascal LE DEUNFF.

„Voi fi promotorul activ al dialogului extins dintre parlamentele noastre”, a declarat dl Iurie Reniță. În context, Ambasadorul Reniță a menționat că atribuie o atenție deosebită relațiilor de cooperare moldo-franceze, inclusiv prin intensificarea schimbului de vizite dintre delegațiile statelor noastre. Referindu-se la domeniul economic și investițional, dl Președinte a constatat cu satisfacție evoluția pozitivă a colaborării bilaterale, totodată, subliniind că Republica Moldova are nevoie de investiții, în acest scop fiind necesare crearea condițiilor adecvate pentru toți investitorii străini și autohtoni.

La rândul său, Ambasadorul Pascal LE DEUNFF a declarat că Republica Franceză salută crearea majorității parlamentare și apreciază transmiterea pașnică a puterii, menționând că țara sa a fost printre primele state care a recunoscut legitimitatea noului Parlament și Guvern al Republicii Moldova. Ambasadorul francez sa referit de asemenea, la inițiativele fundamentale propuse: relansarea dialogului politic dintre parlamentele și guvernele noastre, dezvoltarea relațiilor economice și susținerea reformei justiției.

În cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte relevante, printre care:

  • ratificarea de către Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice;
  • activitatea întreprinderilor franceze care activează în Republica Moldova și contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă, exemple concrete în acest sens fiind operatorul de telefonie mobilă „Orange” și grupul Lafarge Moldova.

Cei 2 interlocutori au convenit să mențină un dialog permanent între Ambasada franceză la Chișinău și Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Ultima actualizare pe 28 iunie 2019
Retour en haut