Relații politice susținute

Odată cu stabilirea relațiilor diplomatice între Franța și Republica Moldova au avut loc numeroase vizite și schimburi de grad înalt care au continuat să îmbogățească să aprofundeze relațiile politice dintre ambele țări.

- Președintele Republicii franceze, Dl. Jacques CHIRAC, a venit la Chișinău în septembrie 1998, vizită efectuată ca urmare a sosirii la Paris a președintelui moldav Dl. Petru Chiril LUCINSCHI în septembrie 1997 ;

- Ministrul delegat cu Cooperare și Francofonie, Dl. Charles JOSSELIN, a efectuat două vizite în Republica Moldova în decembrie 1998 și în iunie 2001 ;

- În 1999, au putut fi remarcate mai multe vizite a autorităților moldave, dintre care vizita din septembrie, a Primului ministru în exercițiu pe atunci, Dl. Ion STURZA ;

- O delegație a Parlamentului moldav condusă de către Președintele său de atunci, Dl. Dumitru DIACOV, a efectuat o vizită la Paris în iunie 2000 ;

- Ministrul Afacerilor Externe moldave, Dl. Nicolae DUDAU, a fost primit de către Secretarul general în octombrie 2001 ;

- Întîlnirea dintre cei doi Președinți ai Republicii, D-nii. Jacques CHIRAC și Vladimir VORONIN în ajunul Samitului Francofoniei la Beirut în octombrie 2002 ;

- Ministrul Agriculturii moldav a fost primit în septembrie 2005 de către omologul său francez ;

- Dna Brigitte GIRARDIN, ministrul delegat cu Cooperare, Dezvoltare și Francofonie a fost primită la Chișinău la 21 martie 2006 ;

- Ministrul Afacerilor Externe, Dl. Philippe DOUSTE-BLAZY, l-a primit la 30 octombrie 2006 pe Dl. Andrei STRATAN, Vice-prim ministru și ministru al Afacerilor externe din Moldova. Acesta din urmă a fost de asemenea primit în aceeași zi de către Dna Brigitte GIRARDIN, ministru delegat cu Cooperare, Dezvoltare și Francofonie ;

- La invitația Președintelui Parlamentului moldav, Dl. Marian LUPU, o delegație a grupului de prietenie Franța-Moldova a Asambleei naționale, condusă de către președintele său, Deputatul Dl. Loic BOUVARD, a vizitat Chișinăul între 13 și 16 februarie 2007. Delegația era compusă din Deputații D-nii. Richard MALLIE, Jean-Michel FERRAND, François LONCLE, Jean-Yves DENIAUD, René BOUIN, și Dna Geneviève GAILLARD ;

- În aprilie 2007, Președintele Senatului francez, Dl. Christian PONCELET, la invitația Președintelui Parlamentului, Dl. Marian LUPU pleacă în Republica Moldova. Însoțit de către Senatorul Dna. Josette DURRIEU, Președintă a Grupului de prietenie Franța-Moldova în Senat, acesta a fost printre altele primit de către Președintele Republicii Moldova, Dl. Vladimir VORONIN și Primul ministru, Dl. Vasile TARLEV.

- Dna Rama YADE, secretar de Stat, însărcinat cu Afaceri externe și Drepturile Omului, a efectuat la 1 și 2 august 2007 o vizită de lucru în Republica Moldova. Aceasta era însoțită de Dna Josette DURRIEU, senator al Hautes-Pyrénées, președintă a grupului de prietenie Franța-Moldova la Senat, și de Dl. Richard MALLIE, deputat al Bouches-du-Rhône, vice-președinte al grupului de prietenie Franța-Moldova la Asambleea națională.

În cadrul acestei prime deplasări bilaterale, Dna Rama YADE s-a deplasat cu Primul ministru, Dl. Vasile TARLEV, precum și cu Vice-Prim Ministrul și ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Dl. Andrei STRATAN. Aceasta s-a întîlnit de asemenea cu miniștrii moldavi ai Justiției, Sănătății, Protecției Sociale, a familiei și copilului, vice-ministrul Reintegrării, precum și cu Dna Maria POSTOICO, Vice-Președinte al Parlamentului.

- Un anumit număr de întîlniri au avut loc la Bruxelles la finele anului 2007 și începutul 2008, între Dl. Jean-Pierre JOUYET, Secretar de Stat însărcinat cu probleme europene și Ministrul moldav al Afacerilor externe, Dl. Andrei STRATAN.

În fine, Dl. Valeri OSTALEP, Vice-Ministrul moldav al Afacerilor externe și integrării europene, a fost primit la Paris în repetate rînduri începînd cu finele anului 2007 și ultima oară la 23 mai 2008, în cadrul consultărilor legate de întrebările europene și francofone.

- Dl. Jean-Pierre JOUYET, secretar însărcinat cu Afaceri europene, l-a primit joi 31 ianuarie 2008 pe Dl. Marian LUPU, Președintele parlamentului Republicii Moldova.

Întîlnirea era esențialmente consacrată dezvoltării relațiilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova în perspectiva președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană a fost marcată recent de intrarea în vigoare a acordului de facilitare și readmitere a regimului de vize

Dnii. JOUYET și LUPU au evocat la fel și întrebarea Transnistriei și mai ales contribuția adusă de Uniunea Europeană (reprezentantul special pentru Republica Moldova, Dl. Kalman MIZSEI, și misiunea europeană de asistență la controlul frontierelor, a cărui mandat a fost recent reînnoit).

Dl. Marian LUPU a fost de asemenea primit în timpul sejurului său în Franța de către Dl. Christian PONCELET, Președinte al Senatului, precum și de către Dl. Bernard ACCOYER, Președinte al Asambleei naționale.

Acesta a fost în cele din urmă întîlnit de șefii de întreprinderi francezi în cadrul unui mic-dejun organizat de către MEDEF.

- Dl. Jean-Pierre JOUYET, secretar de Stat însărcinat cu Afaceri europene, a vizitat Moldova pe 6 octombrie 2008.

La Chișinău, secretarul de Stat a evocat cu interlocutorii săi dezvoltarea relațiilor între Uniunea europeană și Moldova și evoluția conflictului transnistrean.

Dl. Jean-Pierre JOUYET era însoțit de către Dl. Frédéric REISS, deputat al regiunii Bas-Rhin, Vice-Președinte al grupului Franța-Moldova la Asambleea Națională.

Președinta acestui grup de prietenie, Dna Claude GREFF, deputat, a vizitat Moldova cu cîteva zile înainte, la 17 septembrie, reprezentînd Președintele Asambleei Naționale franceze, pentru lansarea primei asocieri moldave IEVP consacrate organizării lucrului parlamentar. Această asociere a fost cîștigată de către un consorțium ce reunea Asambleea Națională și Senatul francez, Parlamentul ungur și France Coopération Internationale (FCI), operator al ministerului francez al Afacerilor externe și europene.

Dl. JOUYET l-a întîlnit în timpul primei sale vizite în Moldova pe Președintele Republicii, Dl. Vladimir VORONIN, Președintele Parlamentului moldav, Dl. Marian LUPU, Primul Ministru, Dna Zinaida GRECEANII, Vice-Prim Ministru, Ministrul Economiei și Comerțului, Dl. Igor DODON și în sfîrșit Dl. Andrei STRATAN, Vice-Prim Ministru și Ministru al Afacerilor externe și al Integrării europene.

- Dl. Pierre LELLOUCHE, secretar de Stat însărcinat cu Afaceri europene, a fost în Moldova de pe 11 pînă pe 12 noiembrie 2009.

Această vizită este prima vizită a unui membru al guvernului francez de la alegerile din aprilie și iulie 2009 și de la schimbările politice pe care le-a cunoscut Moldova. Dl. Pierre LELLOUCHE a ținut să stabilească, imediat, contacte politice bilaterale cu noua echipă de la putere.

Acesta era însoțit de Dna Claude GREFF, deputat al Indre-et-Loire și Președintă a Grupului de prietenie Franța Moldova la Asambleea Națională.

Dl. LELLOUCHE a avut întrevederi cu Dl. Mihai GHIMPU, președinte al Parlamentului și președinte al Republicii prin interimat, cu Dl. Vlad FILAT, Prim-ministru, Dl. Victor OSIPOV, vice-Prim ministru însărcinat cu reintegrare, Dl. Iuri LEANCĂ, vice-Prim ministru și ministru al Afacerilor externe precum și cu Dl. Marian LUPU, candidat al Alianței pentru Integrare europeană la președinția Republicii.

La finele vizitei sale, acesta a inaugurat, în prezența Dlui. Valeriu LAZĂR, vice-Prim ministru, ministru al Economiei și a Dlui. Boris FOCȘA, ministru al Culturii, sediul Clubului de Afaceri Franța Moldova situat în incinta Alianței franceze din Moldova, în inima dispozitivului de cooperare francez din Moldova.

Dernière modification : 07/04/2015

Haut de page