SUPORTUL FRANȚEI ACORDAT REPUBLICII MOLDOVA ÎN LUPTA CU COVID-19


În această perioadă dificilă de pandemie, în care solidaritatea și cooperarea internațională joacă un rol tot mai important, Franța dorește să-și demonstreze angajamentul, prietenia și solidaritatea cu poporul Republicii Moldova. E. S. Domnul Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței în Republica Moldova, a remis astăzi, vineri 10 aprilie, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, o donație de echipament medical necesar pentru diagnosticarea Covid-19.

Acest ajutor concret, care răspunde unei necesități specifice a Republicii Moldova, conține 16000 vârfuri sterile cu filtru, material indispensabil pentru a putea fi efectuate testele de diagnosticare ai RLP Covid-19 și în așa fel de a lupta mai eficient cu această boală cumplită.
Kiturile de detecție RLP COVID-19 conțin doar reactivi și nu sunt furnizate cu aceste vârfuri sterile, care fac parte integrantă din protocolul de diagnosticare Covid-19. Aceste vârfuri sterile sunt deci indispensabile pentru realizarea testelor de diagnosticare Covid-19 în termeni normali și în conformitate cu protocolul în vigoare.

Această donație din partea Franței vine în susținerea ajutorului important pe care Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova în lupta cu această teribilă epidemie. Comisia europeană a anunțat săptămina trecută și a precizat săptămâna aceasta, măsurile de sprijin pe care le va aduce țărilor parteneriatului estic, inclusiv Republicii Moldova, în lupta cu COVID-19. În acest scop Uniunea Europeana va aloca peste 840 de milioane de euro vecinilor săi din Est, nu doar pentru a lupta cu epidemia de coronavirus, dar și pentru a ajuta economia Moldovei să se redreseze. Pe termen scurt, vor fi alocate 87 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova în lupta cu Covid-19 și consecințele social-economice cauzate de epidemie. Dintre acestea Franța contribuie cu 16% la bugetul european.

Ambasada Franței menționează, de asemenea, că întreprinderile franceze și europene prezente în Republica Moldova sunt mobilizate pe deplin pentru a ajuta populația Moldovei, continuând pe cât e posibil activitățile lor și făcând de asemenea donații. In așa fel, Orange-Moldova a donat 400 000 de euro spitalelor moldovenești și a oferit minute gratuite lucrătorilor din sistemul de învățământ și cel medical, celor care sunt pe prima linie în războiul purtat cu COVID-19 pentru a salva cât mai multe vieți umane.

Franța și Uniunea Europeană vor continua să fie alături de Republica Moldova în această luptă cu epidemia de Covid-19.

Ultima actualizare pe 10 aprilie 2020