Vizita Dlui Robert BADINTER în Moldova

În cadrul programului pentru drepturile copilului implementat de UNICEF, Dl Robert BADINTER, avocat, profesor universitar, eseist, politician și actualmente Senator francez, se va afla în Moldova între 15 și 17 aprilie.
- 

- 
Această vizită va fi precedată de o alta efectuată în Ucraina.
- 

- 
Procuror General, Ministru al Justiției sub conducerea Președintelui Francois MITTERAND, Robert BADINTER a întreprins numeroase măsuri pentru a îmblînzi regimul din penitenciare. Acesta este mai cu seamă cunoscut pentru că a prezentat și apărat, în fața Parlamentului francez, textele legilor vizînd abolirea pedepsei cu moartea, adoptate la 30 septembrie 1981.
- 

- 
Numit președinte a Consiliului Constituțional în 1986, acesta a fost consultat cu privire la problemele constituționale ale guvernelor noilor democrații din Europa centrală și orientală, mai exact din fosta URSS.
- 
Dl BADINTER a fost unul din cei ce a inspirat crearea Tribunalului Internațional pentru fosta Iugoslavie și a contribuit activ la crearea Curții Penale Internaționale din Haga.
- 

- 
Această deplasare a Dlui Robert BADINTER, co-organizată de către UNICEF și Ambasada Franței, va cuprinde numeroase întrevederi cu personalități din Moldova, dintre care Dl. Alexandre TANASE, Ministru al Justiției, reprezentanți și experți ai ONG-urilor ce lucrează în domeniul Drepturilor Copilului.
- 

- 
Pe lîngă întrevederi, Dl. BADINTER va efectua de asemenea și vizite, printre care una la centrul de detenție provizorie N°13 pentru copii din Chișinău.
- 

- 
Dl. Robert BADINTER va interevni la fel în fața studenților moldoveni pe 16 aprilie.
- 

- 
Cu ocazia acestei vizite, Serviciul de Cooperare și Acțiune culturală al Ambasadei Franței și UNICEF propun, miercuri 14 aprilie la orele 18:00, o seară cu dezbateri la Alianța franceză din Chișinău.
- 

- 
Angela MUNTEANU și Sorin HANGANU, reprezentanți ai UNICEF, vor anima un schimb, în română, pe marginea situației Drepturilor Copiilor în Moldova și în lume.
- 

- 
După care va urma proiecția unui film, în franceză, "Robert BADINTER, Justiția și Viața" realizat de către Joël CALMETTES. Acest documentar, datînd din 2009 și cu o durată de 54 min, este realizat în baza confesiunilor, secvențelor filmate pe viu și a imaginilor arhivate. Filmul face portretul acestui om exigent.
- 

- 
Alianța franceză din Moldova va prezenta de asemenea la Chișinău, pe parcursul lunii aprilie, o serie de proiecții de documentare și ficțiuni despre acest om de excepție și luptător pentru Drepturile Omului și a Copilului.
- 

- 
- Vineri 16 aprilie la 18:00
- 
"Noi, copiii secolului XX"
- 

- 
Realizatorul, Vitali KANEVSKI, s-a întîlnit cu tineri ruși încarcerați pentru omucidere. El a vizitat case de corecție și închisori și a filmat acești copii ai străzilor Sanct-Petersburgului și Moscovei într-un documentar care desenează portretul unei societăți în haos.
- 

- 
Documentar realizat de către Vitali KANEVSKI / Franța / 1993/ versiune originală sub-titrată în franceză/ 1h27
- 

- 
- Vineri 23 aprilie la 18:00
- 
"Abolirea"
- 

- 
Filmul este realizat în baza eseielor lui Robert BADINTER, "Execuția" și "Abolirea" publicate la editurile Fayard. Actorul Charles BERLING îl întruchipează cu exactitate pe Robert BADINTER, un avocat care se luptă pentru abolirea pedepsei capitale.
- 

- 
Filmul lui Jean Daniel VERHARGHE/ Franța/ 2009/ versiune originală/ 3h
- 

- 
- Vineri 30 aprilie la 18:00
- 
"Mama"
- 

- 
Într-un mediu ostil, expusă brutalității și renunțării, Liubov, această mamă Courage, își pierde sănătatea într-un kolhoz din apropierea orașului Novgorod cu cei nouă copii ai săi… pînă unde va ajunge ea ? Cei doi realizatori compun un portret orbitor al unei eroine de roman rus ce luptă împotriva vitregiei sorții.
- 

- 
Documentar realizat de Antoine CATTIN și Pavel KOSTOMAROV/ Franța, Elveția, Rusia/ 2008/1:20
- 

- 


- 

- 
- Puteți găsi programul din aprilie 2010 a Cine-Clubului Alianței franceze din Moldova:
- 

- 

PDF - 222.3 ko
Programmation avril 2010
(PDF - 222.3 ko)


- 

- 
- Pentru orice informații:
- 

- 
Alianța franceză din Moldova
- 
Dra Diana DUMITRU/Dl. Emmanuel SKOULIOS
- 
Str. Sfatul Țării 18
- 
MD-2012 Chișinău
- 
Tel. : (00 373 22) 23 45 10
- 
Email : ddumitru@alfr.md/eskoulios@alfr.md
- 

- 
UNICEF Moldova
- 
Atr. 31 August 1989, nr. 31
- 
MD-2012 Chișinău
- 
Tel. : (00 373 22) 22 00 34
- 
Email : chisinau@unicef.org
- 

Dernière modification : 08/04/2010

Haut de page